Quis autem bene gaudet, qui bonum non díligit unde gaudet?
Wie toch heeft echte blijdschap, als hij de bron van blijdschap, de Algoede, niet bemint?
(St. Augustinus, Verhandeling 87 over Johannes)
dinsdag 14 oktober 2003
Memoriale Domini
De onderstaande tekst is een nederlandse samenvatting van de engelse versie van "Memoriale Domini" (http://www.ewtn.com/library/curia/cdwmemor.htm).
Memoriale Domini
Instructie over de mannier van het uitreiken van de Heilige Communie
Congregatie voor de Eredienst.
Uitgevaardigd op 29 mei, 1969
Recentelijk is de vraag naar handcommunie ontstaan. In bepaalde gemeenschappen en bepaalde plaatsen is dit gebruik geïntroduceerd zonder dat er vooraf toestemming aan de Heilige Stoel is gevraagd en soms zelfs zonder een poging om de gelovigen adequaat voor te bereiden.
Het is zeker waar dat het oude gebruik ooit de handcommunie toestond. De voorschriften van de Kerk en de kerkvaders maken overvloedig duidelijk dat de grootste eerbied werd getoond voor het Gezegende Sacramenten en dat mensen handelden met de grootste voorzichtigheid. Later, met een dieper begrip voor de waarheid van het Eucharistische Mysterie, ontstond het gebruik van de tongcommunie.
Deze manier van het uitreiken van de heilige communie moet worden behouden, rekening houdend met de huidige situatie van de Kerk in de gehele wereld, niet alleen omdat het eeuwen van traditie achter zich heeft, maar voornamelijk omdat het de eerbied van de gelovigen voor de Eucharistie uitbeeld. Het gebruik doet op geen enkele manier afbreuk aan de persoonlijke waardigheid van diegene die dit grote sacrament naderen: het is deel van de voorbereiding die nodig is voor de meest vruchtbare ontvangst van het Lichaam van de Heer. Deze eerbied laat zien dat we niet delen in "gewoon brood en wijn", maar in de Lichaam en Bloed van de Heer.
Verder verzekerd dit gebruik effectiever dat de Heilige Communie wordt uitgereikt met het correcte respect, fatsoen en waardigheid. Het neemt het gevaar voor profaniteit weg. Tenslotte verzekert het dat zorgvuldig met de fragmenten van het geconsecreerde brood wordt omgegaan, zoals de kerk altijd heeft aangeraden.
Naar aanleiding van verzoeken van een klein aantal bisschoppelijke conferenties heeft de Heilige Vader besloten een rondvraag te doen onder alle bisschopen van de Latijnse Kerk.
1. Denkt u dat aandacht moet worden besteed aan het verlangen om de communie in de hand te mogen ontvangen toe te staan?
ja: 597
nee: 1233
ja, maar met kanttekeningen: 315
niet valide response: 20
2. Wilt u dat dit nieuwe gebruik eerst wordt geprobeerd in kleine gemeenschappen, met de toestemming van de bisschop?
ja: 751
nee: 1215
niet valide response: 70
3. Denkt u dat de gelovigen dit gebruik blij zullen ontvangen, na een geschikte voorbereidende cathegismus?
ja: 835
nee: 1185
niet valide response: 128
Hieruit blijkt duidelijk dat de meerderheid tegen de handcommunie is.
Daarom, rekening houdend met de opmerkingen en het advies van degene die "de Heilige Geest heeft aangesteld om te heersen over" de Kerken, gezien de ernst van de zaak en de kracht van de naar voren gebrachte antwoorden, heeft de Heilige Vader besloten de bestaande manier van het uitreiken van de Heilige Communie aan de gelovigen niet te veranderen.
Waar een tegenovergesteld gebruik, dat van het plaatsen van de heilige communie in de hand, overheerst, legt de Heilige Stoel - wensend om hen te helpen met hun tegenwoordig vaak moeilijke taak - bij de conferenties de taak van het zorgvuldig afwegen van de speciale omstandigheid, hierbij zorg dragend om elk risico voor gebrek van respect of van verkeerde meningen met betrekking tot de Gezegende Eucharistie te ontwijken, en elk ander slecht effect te voorkomen.
In dat soort gevallen:
- geheime stemming met 2/3 meerderheid voor.
- beslissing naar Rome sturen, met een gedetaileerde argumentatie.
- Heilige Stoel onderzoekt aanvraag en geeft wel/geen toestemming.
-----------------------------------------------------------------------
Vergezeld van een voorbeeld brief (in het Frans), die naar de bisdommen wordt gezonden die de toemstemming krijgen, met de volgende regelingen:
1. Het nieuwe gebruik mag niet het traditionele gebruik uitsluiten.
2. Het nieuwe gebruik moet met tact worden ingevoerd, geleidelijk, met de nodige voorbereidende cathegese.
3. Het nieuwe gebruik mag niet suggereren dat de gelovige gewoon brood ontvangt, maar moet zijn gevoel van waardigheid als een lid van het Mystieke Lichaam van Christus vergroten. Zijn respectvolle houding hoort passend te zijn bij wat hij doet.
4. De priester/diaken mag de communie uitreiken of de gelovige mag hem zelf uit de cyborie nemen. In beide gevallen moet de communicant de hostie hebben genuttigd, voordat hij naar zijn plek teruggaat.
5. Bij elke methode moet men er met zorgvuldigheid voor zorgen dat geen enkel fragment van de hostie valt.
6. Wanneer er onder twee gedaanten wordt gecommuniceerd, is het nooit toegestaan om in de handen van de comunicanten hosties te plaatsen die eerst zijn ingedoopt in het Bloed van de Heer.
7. Er moet 6 maanden na het invoeren van de handcommunie verslag worden uitgedaan.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten